top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıGökhan Mangan

Her bel ağrısı bel fıtığı değildir


Bel ağrısının en sık ve en önemli nedenlerinden sadece biri olan bel fıtığı, omurlar arasındaki disk yapısının zorlanma ve ağır kaldırma gibi aktiviteler sonrasında etrafındaki liflerin yırtılarak sinir kanalına doğru taşmasıdır. Belirtileri çoğunlukla bel ve bacak ağrısı ve uyuşmasıdır. Bu ağrı hareket, ağır kaldırmak, öksürük ve hapşırıkla artar. Sinir kökü hasarına bağlı olarak ayakta uyuşma, karıncalanma, yanma ve güç kaybı gelişebilir.

Fakat bel fıtığı olduğunu düşünen birçok hastada aslında bu yırtılma (hernie) yerine birçok kişide görülen balonlaşma (bulging) görülmektedir. Yani fıtık değil fıtıklaşma mevcuttur.

Günümüzde çok baskın olmayan fıtıklar bile ameliyatsız olarak tedavi edilebilirken neyazıkki ülkemizde birçok hasta daha başlangıç aşamasında bile opere edilerek büyük bir yanlışa düşülmüştür. Oysaki kuvvetli kas yapısı, esnek faset bağlar ve düzgün omurga yapısı bizi rahatlıkla kurtarabilmekte ve uzun süreli koruyabilmektedir. Ameliyat edilen birçok hasta zayıf kas yapısı ve donuk bağ dokusu sebebiyle bir süre sonra tekrar ağrı çekmeye başlamıştır.

Düzenli manipülasyonlar sağlıklı insanlar için koruyucu bir önem sağladığı gibi, bel ağrısı çekenler içinde hızlı bir toparlanma süreci tanır.

291 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Skolyoz

bottom of page